ant·wer·po·lo·gie (dev)
de wetenschap van Antwerpen, de Antwerpenaar en zijn natuurlijke eigenschappen

De Antwerpoloog is gefascineerd door de stad Antwerpen (en wijde omstreken) en alles wat er over te vertellen valt. We nemen je dus graag mee op stap, om samen een stukje van de stad te verkennen en je er op een andere manier naar te laten kijken!

Weet de Antwerpoloog alles over Antwerpen? Misschien niet, maar we zijn wel steeds op zoek naar interessante weetjes om die met jou te delen.

De Antwerpoloog gaat dus graag met jou op wandel langs bekende en minder bekende plaatsen in Antwerpen. We hebben een hart en een passie voor de geschiedenis, maar ook alle andere facetten van de stad kunnen een plaatsje krijgen als we op stap gaan. 

De Antwerpoloog doet dit in zijn vrije tijd, maar verder is ongeveer alles mogelijk en bespreekbaar.

Wie is de Antwerpoloog eigenlijk?

Mijn naam is Johan Sauviller (hij/hem), bouwjaar 1973, boogschutter, en ik ben “de mens achter de Antwerpoloog“.

Ik ben opgeleid als historicus: eerst in Antwerpen en daarna Leuven, maar dat is al weer even geleden. Van 1996 om precies te zijn. Mijn licentiaatsverhandeling ging toen al over het negentiende-eeuwse Antwerpen, en de fascinatie voor die periode is altijd wel wat blijven hangen.

Omdat de geschiedenis-microbe en de vertelbacterie me beide aangestoken hebben, en ik daar eigenlijk nooit van ben “genezen”, ben ik sinds 2023 in bijberoep actief als gediplomeerd stadsgids. Hiervoor volgde ik aan CVO Vitant de tweejarige opleiding tot “stadsgids Antwerpen”.

Sinds het najaar van 2023 ben ik ook actief als gids in De Ruien – zowel voor de gewone ruienwandeling als voor de combinatiewandeling met Carolus Borromeus – dus ook ondergronds kan je me al eens tegenkomen!

Enkele reacties van mensen die met de Antwerpoloog op wandel gingen:

‘t Heeft me deugd gedaan ,’t was gezellig en ben veel slimmer geworden!

Boeiend verteld, fijne anekdotes, nooit drammerig of belerend en toch ook wat beweging onderweg.

Wandeling en verhaal stak zeer goed in elkaar.

De Antwerpoloog is in de wieg gelegd voor dit werk.